Μιλώντας για αξιοθέατα στη Μήλο, εύκολα μπορούμε να πούμε ότι oλόκληρο το νησί με το ανεπανάληπτο ανάγλυφο αποτελεί από μόνο του ένα αξιοθέατο: Οι συγκλονιστικές παραλίες, η πολυχρωμία των πετρωμάτων στους βράχους και τα βουνά, τα παραδοσιακά χωριουδάκια με την πεντανόμιστη τοπική κουζίνα.
Αξίζουν λοιπόν, μεταξύ πολλών άλλων:
Σαρακήνικο
Είναι το πασίγνωστο σεληνιακό τοπίο της Μήλου, όπου οι αντανακλάσεις του ήλιου πάνω στους κάτασπρους βράχους δημιουργούν εντυπωσιακά παιχνιδίσματα. Ιδανικό μέρος για βουτιές από τα ψηλά βράχια,αλλά και για ηλιοθεραπεία στους λείους όγκους των βράχων.
Κλέφτικο
Είναι προσιτό μόνο με καραβάκι. Παλιό καταφύγιο και ορμητήριο των πειρατών ένας όρμος περιτριγυρισμένος από συμπλέγματα κατάλευκων μικρών νησιών που κλείνουν την είσοδο και τον κάνουν αόρατο από την θάλασσα.
Θειορυχεία
Δεν είναι εύκολο να επισκεφθεί κανείς το Παλιόρεμα, το περιτριγυρισμένο από άγρια βουνά και απότομα βράχια. Αξίζει πάντως τον κόπο,όχι μόνο για το τοπίο και τις εγκαταστάσεις του θειορυχείου που διασώζονται, αλλά κυρίως για να εκτιμήσει τις συνθήκες ζωής των εργαζομένων που σήμερα θα τους θεωρούσε κανείς αληθινούς ήρωες λόγω των δύσκολων και ανθυγιεινών συνθηκών.
Κλίμα
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά και συνάμα γραφικά στοιχεία της Μήλου είναι τα σύρματα, υπόσκαφα συνήθως καταλύματα ,πλάι στη θάλασσα. Άρχισαν να κτίζονται από τα μέσα του 19ου αιώνα ,όταν είχε πλέον εκλείψει ο φόβος των Τούρκων και των πειρατών και άρα οι κάτοικοι ένιωθαν ελεύθεροι να προσεγγίζουν τη θάλασσα. Εκεί μέσα έσερναν τις βάρκες για να ξεχειμωνιάζουν ή να προστατεύονται από την κακοκαιρία.
Κατακόμβες
Θεωρούνται το δεύτερο πιο αξιόλογο Παλαιοχριστιανικό μνημείο στον κόσμο,μετά από αυτές τις Ρώμης.Έχουν μήκος 184 μ και είναι σκαμμένες σε μαλακό βράχο ,αρχικά σε φυσικά σπήλαια ανάμεσα στο χωριό της Τρυπητής και στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Κλήματος ,σε ύψος περίπου 150 μ από την θάλασσα.
Φλακωπή
Ή πόλη της Φλακωπής αναπτύχθηκε κατά την Μινωική περίοδο σαν διαμετακομιστικός εμπορικός σταθμός της περιζήτητης πέτρας του οψιδιανού. Σε ανασκαφή που έγινε στο νεκροταφείο της πόλης, βρέθηκε πήλινο ομοίωμα πλοίου της 3ης χιλ π.χ που δίνει μια ιδέα των πλοιαρίων που χρησιμοποιούσαν για το εξαγωγικό εμπόρειο του οψιδιανού. Το ομοίωμα εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό μουσείο Μήλου.